IZ MEDIJA

Plan u 2023.

ENERGETSKA OBNOVA – još 288 milijuna eura ‘ulazi’ u 400 zgrada i 11.000 kuća

Vlada je, uz europska sredstva, osigurala dodatnih 225 milijuna eura nacionalnih sredstava kojima se energetski može obnoviti oko 300 višestambenih zgrada i 10.000 obiteljskih kuća

—————————————————————————————————

T portal – Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 95 milijuna kuna: Prijavite se ako želite postaviti solarne panele, fotonapone, kotlove na pelete… – javni poziv se objavljuje 28. rujna, s time da će se prijave primati od 15. studenoga 2022.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/za-energetsku-obnovu-obiteljskih-kuca-95-milijuna-kuna-prijavite-se-ako-zelite-postaviti-solarne-panele-fotonapone-kotlove-na-pelete-foto-20220920

—————————————————–

Kada će krenuti natječaji za energetsku obnovu zgrada i kuća

Na jesen 2022. će se objaviti javni poziv za energetsku obnovu kuća, ali oštećenih u potresu. Za neoštećene kuće ali i zgrade poziv mora biti objavljen najkasnije do 1. rujna 2023. 

Zgradonačelnik

https://www.zgradonacelnik.hr/projekti-i-natjecaji/kada-ce-krenuti-natjecaji-za-energetsku-obnovu-zgrada-i-kuca/844

—————————————————-

Slobodna Dalmacija – Stiglo čak 7386 prijava na javni poziv za sufinanciranje: energetska obnova kuća donosi uštede i zdraviji život

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/stiglo-cak-7386-prijava-na-javni-poziv-za-sufinanciranje-energetska-obnova-kuca-donosi-ustede-i-zdraviji-zivot-1043095

_______________________________

Televizija N1

Građani spremaju kolektivnu tužbu zbog propale energetske obnove domova

http://hr.n1info.com/Vijesti/a544088/Gradjani-spremaju-kolektivnu-tuzbu-zbog-propale-energetske-obnove-domova.html

_____________________________________________________________

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Energetska obnova obiteljskih kuća

Na sjednici Vlade u četvrtak 14. svibnja 2020. godine prihvaćene su Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća. Za energetsku obnovu obiteljskih kuća građani će se moći prijaviti krajem ljeta.

https://mgipu.gov.hr/UserDocsImages/8324


Privredni.hr

Poziv za energetsku obnovu kuća u lipnju, a prijave krajem ljeta

14. svibnja 2020.

https://privredni.hr/poziv-za-energetsku-obnovu-kuca-lipnju-a-prijave-krajem-ljeta


Prenosimo obavijest objavljenu na web stranicama HRT-a (23.01.2020.)

Ukratko:

– energetska obnova višestambenih zgrada – krajem ožujka

– energetska obnova obiteljskih kuća – krajem proljeća

Potkraj ožujka krenut će prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada, kazao je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja gostujući u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Pojasnio je da se tu ne prijavljuju građani, već upravitelji zgrada. Stanari se prethodno o tome dogovore, a upravitelj zgrade je taj koji projekte priprema, radi certifikate, prijavljuje se na natječaj, dobiva ugovor, dobiva financijska sredstva u iznosu od 60% i odradi sav posao, kazao je ministar. Dodao je da 40% financijskih sredstava plaćaju stanari.

– Upravitelj to tako organizira da stanari dignu kredit i nakon nekoliko godina to vrate, kazao je.

Na upit voditelja Mirka Fodora hoće li stanari to plaćati kroz pričuvu, ministar odgovara da će to oni “platiti smanjenjem režija, jer se one smanjuju”.

Što se tiče obiteljskih kuća, Štromar je kazao kako očekuje da će natječaj biti potkraj proljeća.

Istaknuo je da su građani jako zainteresirani za energetsku obnovu svojih objekata i da je dnevno bar 10-15 upita kada će krenuti taj projekt.

Prijave će biti – “najbrži prst”. Sustav smo pojednostavili i nije kompliciran. Za mjesec ili mjesec i pol bit će precizirano sve što trebaju imati. Birokracija će biti minimalna, kazao je.

_____________________________________________________

Izmjene Programa energetske obnove obiteljskih kuća na e-savjetovanju (izvor FZOEU)

15.01.2020. Na e-savjetovanju nalazi se Nacrt Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća, temeljem kojeg će Fond nastaviti sa sufinanciranjem ovog programa. Ukupno je predviđena dodjela 142 milijuna kuna za mjere energetske učinkovitosti i korištenja OIE u obiteljskim kućama, a raspisivanje poziva očekuje se na proljeće.

Na e-savjetovanju je objavljen Nacrt Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. -2020.. Nakon što isti bude usvojen od strane Vlade RH, temeljem njega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objaviti javni poziv za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u kućanstvima. Građanima će u ovom programu na raspolaganju biti 142 milijuna kuna.

Kao predlagatelj Programa, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predviđa dodjelu dijela tog iznosa, oko 28,4 milijuna kuna, ranjivim skupinama građana koje su u opasnosti od energetskog siromaštva, dok je preostali dio novca namijenjen ostalim vlasnicima obiteljskih kuća.

S obzirom na to, bit će prilagođeni i iznosi financiranja Fonda. Socijalno ugroženim građanima će se mjere energetske učinkovitosti financirati u 100%-tnom iznosu, dok će za sve ostale stopa sufinanciranja biti jednaka i iznositi 60%.

Na javni poziv bit će moguće prijaviti energetsku obnovu obiteljske kuće u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te ima ili najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Obiteljska kuća mora biti zakonito izgrađena odnosno legalna, a mogućnost prijave ovisit će i o energetskom razredu objekta. Na javni poziv moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno obiteljske kuće iz  primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže.

U okviru energetske obnove kuća, sredstva će se dodjeljivati za sufinanciranje sljedećih mjera:

– povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora

  • energetsku obnovu vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr.);
  • zamjenu dotrajale stolarije ovojnice grijanog prostora novom

– cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sljedećih sustava za korištenje OIE:

  • sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima;
  • sustavi na drvnu sječku/pelete;
  • dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda;
  • fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Raspisivanje javnog poziva predviđa se krajem prvog kvartala ove godine te će u njemu detaljno biti razrađeni svi tehnički uvjeti, sadržaj dokumentacije kao i način prijave.

Sličan program već se 2015. godine provodio preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u sklopu njega je obnovljeno oko 9.300 obiteljskih kuća diljem Hrvatske.

———————————————————————————————————-

Poslovni dnevnik 27.08.2019. Uskoro natječaj FZOEU-a za poticanje solara na obiteljskim kućama

http://www.poslovni.hr/hrvatska/uskoro-natjecaj-fzoeu-a-za-poticanje-solara-na-obiteljskim-kucama-356733

———————————————————————————————————–

Nova TV, Ministarstvo graditeljstva želi nam podijeliti 200 milijuna kuna (13.08.2018.)

Počnite pripremati papire, Ministarstvo graditeljstva priprema natječaj za subvencije energetske obnove obiteljskih kuća.

_____________________________________________________________

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (16.01.2018.)

Objavljuje Informaciju o statusu pripreme Poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća Cijeli članak pročitajte ovdje

_____________________________________________________________

Jutarnji list, prilog Nekretnine (22. travanj 2017.)

Poziv za obiteljske kuće neće se raspisati do kraja godine? Cijeli članak pročitajte ovdje

_____________________________________________________________

13.04.2017. – Vlada usvojila Prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita (više na stranicama Ministarstva – mgipu)

Kod prodaje stana obavezno je posjedovati energetski certifikat.

———————————————————————————————————

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prenosi Jutarnji list, Korana Sutlić (14. veljače 2017.)

Ministar Graditeljstva i prostornog uređenja odgovara ide li uskoro natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

———————————————————————————————————–

RTL Direkt

Sezona 1, Epizoda 373 – 07.02.2017. (od 7 min. 40 sec. – energetska obnova višestambenih zgrada i Ministar GIPU odgovara kada kreće natječaj za obnovu obiteljskih kuća)

———————————————————————————————————–