PITANJA-ODGOVORI

1. Koliko dugo vrijedi energetski certifikat? Certifikat vrijedi 10 godina i za nove zgrade i za postojeće zgrade.

2. Koji energetski razredi zgrada postoje? Postoji 8 energetskih razreda, A+ je najbolji, a G najlošiji energetski razred.

3. Zašto mi je potreban energetski certifikat? Energetski certifikat Vam je potreban kako bi korisnik ili kupac nekretnine bili upoznati s energetskim svojstvima nekretnine koju planiraju kupiti ili u kojoj borave, a i da ne riskirate ili dobijete poprilično veliku novčanu kaznu.

4. Što obuhvaća izrada certifikata?

  • Energetski pregled zgrade
  • Izračun energetskog razreda
  • Izdavanje Izvještaja o provedenom energetskom pregledu
  • Izdavanje energetskog certifikata sa svim propisanim podacima
  • Prijavu certifikata u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Naša cijena obuhvaća sve navedene radnje, Vlasnik nekretnine nema nikakve dodatne troškove, usluga je “ključ u ruke”.

5. Tko je ovlašten raditi energetski pregled i energetski certifikat? Ovlašteni energetski certifikator za zgrade do 400m2 može biti samo jedan inženjer, dok za složenije objekte u procesu sudjeluju 3 ovlaštena inženjera certifikatora; elektrotehničke, strojarske i građevinsko-arhitektonske struke.

6. Koje dokumente vlasnici postojeće zgrade trebaju pribaviti energetskom certifikatoru?Potreban je vlasnički list ili sličan dokument iz kojeg su vidljivi opći podaci objekta, dostupni računi za energente i vodu, dostupna projektna dokumentacija. Što više podataka certifikator ima, izrada je brža i kvalitetnija, a cijena osjetno niža.

7. Suvlasnica sam kuće. Moj brat i ja isplatit ćemo tetu, majčinu sestru, za njen dio nekretnine. Je li pri tome potreban energetski certifikat? Da, budući da se radi o prodaji potrebno je izraditi energetski certifikat.

8. Jesam li obavezan pribaviti energetski certifikat za stan koji namjeravam pokloniti bratu?  Energetski certifikat treba pribaviti prije prodaje iz čega proizlazi da te obveze nema ako se nekretnina poklanja ili nasljeđuje.

9. Da li je potrebno izvršiti energetski pregled i izraditi certifikat za zgrade koje su registrirana kulturna dobra – spomenici kulture pojedinačne zaštite a u njima se obavljaju javne djelatnosti? Zgrade koje su registrirano kulturno dobro također su u obvezi izrade energetskog certifikata.

10. Koje dokumente investitor nove zgrade treba pribaviti energetskom certifikatoru? Za izdati energetski certifikat nove zgrade ovlašteni certifikator treba glavni projekt i završno izvješće nadzornog inženjera, te rezultate testa zrakonepropusnosti.

11. Kolika je cijena energetskog pregleda i izdavanja energetskog certifikata u natječaju za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost? Za kuće do 400 m2 cijena je 130€ – 250€ (979,49 kn – 1883,63 kn).

12. Kada će biti objavljen novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinovitost za obnovu obiteljskih kuća? Nije poznat datum novog natječaja, ali neslužnene informacije su da bi natječaj za sufinanciranje obnove obiteljskih kuća trebao biti objavljen u lipnju/srpnju 2023. godine. 

13. Kada je najbolje izraditi energetski certifikat za sufinanciranje obnove obiteljske kuće? Upravo sada je najbolje vrijeme za izradu energetskog certifikata i pribavljanje ponuda, prije objave javnog pozva Fonda kako bi sva dokumentacija bila pravovremeno pripremljena, Ukoliko planirate izradu sunčane elektrane (fotonapona) savjetujemo da pokrenete postupak izdavanja elektroenergetske suglasnosti (EES) koju izdaje HEP ODS.

Za sva ostala pitanja stojimo na raspolaganju.