OBNOVA KUĆA

Objava natječaja se očekuje početkom iduće godine (više o novostima o energetskoj obnovi obiteljskih kuća možete vidjeti ovdje)

Izaberite certifikatora i pripremajte dokumentaciju za energetsku obnovu zgrada i kuća za 2018./2019. godinu.

Natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća se očekuje tijekom 2018. godine no u ovom trenutku ne možemo potvrditi točan datum njegove objave.

Za obnovu stambenog fonda od ove godine izvor financiranja postaju fondovi EU, kroz operativni program Konkurentnost i kohezija, a riječ je o 100 milijuna eura koji se mogu povući do 2020. godine. Očekuje se da će se godišnje odobriti oko 4000 obiteljskih kuća i 200-tinjak zgrada. Valja spomenuti da su i kriteriji za dobivanje sredstava malo postroženi, odnosno usklađeni s kriterijima EU. Tako će se obnova, odnosno sami radovi te stručni i projektantski nadzor sufinancirati do maksimalno 50 (60) posto, a pripremna dokumentacija, odnosno izrada dokumenata, energetski pregled i izrada glavnog projekta sufinancirat će se do 85 posto.

Kako bi se odobrila sredstva, nakon provedenih mjera energetske učinkovitosti potrebno je ostvariti minimalnu uštedu u potrošnji energije od 50 posto.
Fotografije dijela obiteljskih kuća prije i poslije obnove za koje smo obavili prvi i drugi energetski pregled i izdali energetski certifikat te je Fond isplatio subvencije građanima (Natječaj 2015. godine).

Prije obnove 1 Nakon obnove 1Obiteljska kuća u Zagrebu

Prije obnove 2 Nakon obnove 2Prozori na obiteljskoj kući u Velikoj Gorici prije i nakon zamjene

Prije obnove 3 Nakon obnove 3Obiteljska kuća u Ivanjoj Reci

Karlovac prije obnove Karlovac poslije obnoveObiteljska kuća – Karlovačka županija

Prije obnove 4 Nakon obnove 4Obiteljska kuća u Petrinji prije i nakon obnove

 stara stolarija nova stolarijaProzori na kući u Krapini prije i nakon zamjene (izvođač radova Juraj centar d.o.o. iz Krapine)

Rokova prije Rokova poslije Obiteljska kuća u Petrinji prije i nakon ugradnje fasade i zamjene dijela stolarije (izvođač radova Građevinski obrt gradnja Anđelić)

Subocka_prije Subocka_poslijeObiteljska kuća: Stara Subocka pokraj Novske

Novska_prije Novska_poslijeObiteljska kuća: Novska, Potočna ulica

Novska_Zvonimirova_prije obnove Novska_Zvonimirova_poslije obnoveObiteljska kuća, Novska, Zvonimirova

Postupak obnove obiteljskih kuća_fond

Postupak prijave za sredstva:

1. Prvo je bilo potrebno uputiti zahtjev energetskom certifikatoru za inicijalni pregled kuće. Trošak certifikatora u iznosu od 85% snosi Fond.

2. Certifikator će prilikom inicijalnog pregleda utvrđuje odgovara li kuća zahtjevima programa te ima li svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga izrađuje izvještaj o prvom energetskom pregledu u kojem predlože mjere energetske obnove i na temelju kojeg se zatim traži detaljna ponuda izvođača radova.

3. U Fond se poštom dostavlja prijava za sufinanciranje, kojoj su uz ostalu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom priloženi i Izvješće o energetskom pregledu te ponuda izvođača.