OBNOVA KUĆA

Najavljeni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća biti će objavljen 25. lipnja 2020. godine

Konačno dobre vijesti za sve koji su planirali energetsku obnovu obiteljske kuće. Vlada Republike Hrvatske je 14. svibnja 2020. konačno prihvatila Program energetske obnove obiteljskih kuća u 2020. godini te su za tu namjenu osigurana 142 milijuna kuna. Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da se krajem ljeta 2020. godine započinje s prijavama za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća, te je dodao da je siguran, s obzirom na važnost i interes koji izaziva ovaj projekt, da će biti osigurana i dodatna sredstva.

Poziv će se objaviti 25. lipnja a prijave kreću krajem ljeta 2020. (u rujnu) do kada bi vlasnici obiteljskih kuća morali imati spremnu svu dokumentaciju.

Poziv za energetsku obnovu 2020. odnositi će se na sve obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, a osnovni je uvjet da se radi o legalnim objektima.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća 2020. godine u kojem će detaljno biti navedeni svi uvjeti i potrebna dokumentacija za prijavu. Svi uvjeti, odnosno detalji “natječaja” još nisu poznati.

Za pripremu dokumentacije ostalo je još malo vremena, budući će natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća 2020. godine, odnosno javni poziv biti objavljen za 2-3 mjeseca a do tada morate imati spremnu svu dokumentaciju (energetski certifikat, ponudu izvođača i dr.).

Prijava na Javni poziv Fonda bit će moguća online

Sufinanciranje u vrijednosti od 60 posto

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odlučilo je da će se energetska obnova obiteljskih kuća provoditi nacionalnim sredstvima putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se građanima olakšao sam postupak prijave za dobivanje sredstava.

Za vlasnike obiteljskih kuća energetska obnova 2020. godine bi se sufinancirala u vrijednosti od 60 posto iznosa ukupne investicije ulaganja u obnovu kuća.

Na javni poziv bit će moguće prijaviti energetsku obnovu obiteljske kuće u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te ima ili najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Obiteljska kuća mora biti zakonito izgrađena odnosno legalna, a mogućnost prijave ovisit će i o energetskom razredu objekta. Na javni poziv moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno obiteljske kuće iz  primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže.

U okviru energetske obnove kuća, sredstva će se dodjeljivati za sufinanciranje sljedećih mjera:

– povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora

  • energetsku obnovu vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr.);
  • zamjenu dotrajale stolarije ovojnice grijanog prostora novom

– cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sljedećih sustava za korištenje OIE:

  • sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima;
  • sustavi na drvnu sječku/pelete;
  • dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda;
  • fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Raspisivanje javnog poziva predviđa se u lipnju ove godine te će u njemu detaljno biti razrađeni svi tehnički uvjeti, sadržaj dokumentacije kao i način prijave.

Sličan program već se 2015. godine provodio preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u sklopu njega je obnovljeno oko 9.300 obiteljskih kuća diljem Hrvatske.

Fotografije dijela obiteljskih kuća prije i poslije obnove za koje smo obavili prvi i drugi energetski pregled i izdali energetski certifikat te je Fond isplatio subvencije građanima (Natječaj 2015. godine).

Prije obnove 1 Nakon obnove 1Obiteljska kuća u Zagrebu

Prije obnove 2 Nakon obnove 2Prozori na obiteljskoj kući u Velikoj Gorici prije i nakon zamjene

Prije obnove 3 Nakon obnove 3Obiteljska kuća u Ivanjoj Reci

Karlovac prije obnove Karlovac poslije obnoveObiteljska kuća – Karlovačka županija

Prije obnove 4 Nakon obnove 4Obiteljska kuća u Petrinji prije i nakon obnove

 stara stolarija nova stolarijaProzori na kući u Krapini prije i nakon zamjene (izvođač radova Juraj centar d.o.o. iz Krapine)

Rokova prije Rokova poslije Obiteljska kuća u Petrinji prije i nakon ugradnje fasade i zamjene dijela stolarije (izvođač radova Građevinski obrt gradnja Anđelić)

Subocka_prije Subocka_poslijeObiteljska kuća: Stara Subocka pokraj Novske

Novska_prije Novska_poslijeObiteljska kuća: Novska, Potočna ulica

Novska_Zvonimirova_prije obnove Novska_Zvonimirova_poslije obnoveObiteljska kuća, Novska, Zvonimirova

Postupak obnove obiteljskih kuća_fond